2021. augusztus 5., csütörtök - Krisztina

Ingyenes, sporttematikus kiállítás nyílt Budapesten

gera2Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évében a Budapest Projekt Galéria 2019. július 3-tól egy hónapon át állítja ki Burger Barna fotográfus sporttematikus fényképeit. Sportolóknak, művészeknek, érzéseknek állít emléket a Mozgásban címmel megrendezett tárlat. A kiállítás összeállításában sportfotók széles skáláján kalandozhatnak az érdeklődők,...

...ahol az inspiráló művek kalauzolnak végig az elmúlt évtizedek izgalmas sporttörténeti eseményein.
Burger Barna kimagasló munkásságában helyet kaptak portrék, fotóesszék, fotóriportok, illetve az alkalmazott fotográfia is hangsúlyos szerepet játszott. A fotográfus számos olyan nagy sikerű magazin munkatársa volt, mint a Playboy, az Elle, a Cosmopolitan vagy a Nők Lapja.

Szenvedélye a könyvek, mely irodalmi munkásságában is megnyilvánult, ugyanakkor két könyvet is szentelt a kortárs magyar írók portréinak. Fontosnak tartotta, hogy képek segítségével mesélje el azt, amit a világból látott, érzett vagy gondolt.

Súlyos betegsége alatt is, egészen haláláig, a 18. könyvén dolgozott, amely várhatóan 2019 őszén jelenik meg. Fotóit több mint 40 kiállításon mutatták be korábban, Magyarországon kívül New Yorkban, Frankfurtban, Berlinben, Lipcsében, Sanghajban, Pekingben, Los Angelesben és Torontóban.

fotokialll

„A kiállítás képei, reméljük, mindenkit emlékeztetnek a neves fotográfus alkotókedvére és kitartására” – mutatott rá dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes a megnyitón. „Burger Barna sportolói karrierje alapozta meg azt a szenvedélyt, miként kereste a hasonló tematikájú, megörökítésre váró mozzanatokat. A neves művész a sportteljesítmények fontosságáról mesél nekünk egy-egy konkrét történetet a fotóin keresztül, mely mögött látható az idő, a kitartás, a sportolásnak szentelt mindennapok.”

Nagy öröm végignézni ezeken a képeken, hiszen látható mögöttük egy kiváló fotós, aki már akkor látja a kész képet, amikor még a gépet el sem kattintotta.

2014-ben jelent meg nagy sikerű Kékvándor című könyve, amelyet a 40 évvel ezelőtt készült legendás „Másfélmillió lépés Magyarországon” című film inspirált. A könyv képeiből készült kiállítás azóta a világ számos országában bemutatásra került, 2016-ban a Budapest Projekt Galéria is otthont adott az inspiráló képeknek.

fotokiall2

A tárlat megnyitóján, a kiállítás címével kapcsolatban Szalontai Ábel fotóművész, a MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa meghatottan tette hozzá:

A mozgás egy folyamat, ebből ragadott ki Barna pillanatokat, de mindig van egy előtte és utána, a történetnek sosincs vége, állandóan mozgásban van.

„A jeles fotográfus élete során számos ismert és elismert magyar sportoló nagy pillanatát örökítette meg, karrierjében a sport nagyon meghatározó téma volt, így szervesen kapcsolódik a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évhez” – hangsúlyozta dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Szerettünk volna idén Burger Barnáról megemlékezni, és bízunk benne, hogy képein keresztül sokan új szemszögből látják meg a sportban rejlő szépséget, hiszen a sportot nemcsak rendezvényeken keresztül kívánjuk közelebb hozni, hanem meg szeretnénk mutatni annak különleges pillanatait is.

„Valóban mindenkit vár ez a kiállítás: a sportot és a fotógráfiát egyaránt kedvelőket. Remélem, az érdeklődők találnak maguknak valami olyan emléket és értéket, amit magukkal vihetnek, és inspirációt jelentenek az élet bármely területén.”

Az ingyenes kiállítás egy hónapon keresztül várja látogatóit a Budapest Projekt Galériában keddtől szombatig, 12:00-18:00 óra között.

Forrás: origo.hu

  • 1
  • 2
  • 3
HiFI Show 2019