Nyomtatás

Szilágyi Áron: van jövője a fénykardozásnak

szilagyiHivatalos sportágnak ismerte el a Francia Vívószövetség a Star Wars-filmekből ismert lézerkardozást, azaz a fénykardpárbajt. A küzdelmek a vívóversenyek alapszabályai szerint zajlanak, a háromperces mérkőzéseken pedig jelmezbe öltözött sportolók küzdenek a pontokért és a végső győzelemért.

Természetesen a fegyver nem a Csillagok háborújából ismert lézernyaláb, vagyis senkinek sem repül le a karja, ha véletlenül eltalálja az ellenfele. A kard egy LED-lámpás műanyag replika, ami pirosan vagy kéken fénylik.

jedi

– Gyerekkoromtól nagy Star Wars-rajongó vagyok, így szívesen kipróbálnám magam benne. Igaz, fegyvernemet nem váltanék, maradok a hagyományos kardnál. Nem érzem magamban az erőt – mondta a Borsnak a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron.

jedi2

– A kezdeményezést nagyon jó ötletnek tartom, mert ezáltal népszerűbbé tehetik a vívást. Az átlagember nem ismeri annyira ezt a sportágat, ám a filmekben rendszeresen láthatunk kardozást. Elég csak A három testőrre vagy épp a Star Warsra gondolni. Ettől függetlenül olimpián nem látnám szívesen a lézerkardozást.

A rajongók már most szívükbe zárták az új vívásnemet. A franciaországi Léo Lagrange-csarnokban rendezett versenyre többen Darth Vader sötét nagyúrnak és birodalmi rohamosztagosnak öltözve érkeztek.

Forrás: borsmenu.hu