2021. augusztus 5., csütörtök - Krisztina

Kiállították a Közlekedési Múzeum új épületének látványterveit

kozlek3A 13 döntős pályamű mellett az új épületnek otthont adó Északi Járműjavító és a Közlekedési Múzeum történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben. Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója a kiállítás megnyitóján felidézte, hogy az egykori Északi Járműjavító területén létrehozandó...

...új múzeumegyüttesre 2018-ban hirdettek nemzetközi építészeti tervpályázatot.

A szeptember közepéig látható kiállításon a 13 döntős pályaművet, köztük az első díjat elnyerő világhírű Diller Scofidio + Renfro építésziroda látványterveit tekinthetik meg az érdeklődők. A nyertes pályamű az, amely a legjobban reflektál a múltra és jövőre egyaránt – tette hozzá.

kozlek

A járműjavító Dízelcsarnoka egy olyan tér, amelyet ipari értékeivel, hangulatával együtt szeretnének megőrizni és múzeumként megnyitni a nagyközönségnek.

A több mint 120 éves múzeum hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik, amely folyamatosan gyarapodik. Csak az elmúlt egy-két évben tucatszám gyűjtötték az újabb és újabb járműveket, a napokban Erdélyben például értékes Ikarusz-emlékeket találtak. Az Északi Járműjavító különleges helyszín: barnamezős rozsdaövezeti terület, ugyanakkor több közlekedési eszközzel is könnyen megközelíthető Budapest belvárosából.

Az egykori járműjavító Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházzal együtt egy új kulturális városnegyed jöhet létre számos új közterülettel, parkkal, sétánnyal és egy új vasúti megállóval.

Az új épületegyüttes nemcsak kiállítótérként fog működni, az épületben a tervek szerint archívum, könyvtár és dokumentációs központ is helyet kap. Emellett időszaki kiállításoknak és különféle esti programoknak, fesztiváloknak is helyet ad majd.

kozlek2

Erőss Zoltán építész elmondta, hogy Kőbányának ez a területe a vasút hőskorával kapcsolódik össze. Pest legrégebbi pályaudvara a Józsefvárosi állomás volt, amely az 1860-as években épült, majd később MÁV-vonallá vált. A létrehozandó új múzeum ezekhez a történelmi gyökerekhez nyúl vissza, ezt a miliőt idézi majd meg.

Forrás: turizmus.com

  • 1
  • 2
  • 3
HiFI Show 2019