2021. augusztus 5., csütörtök - Krisztina

Megújul a sümegi vár

sumegivarFejlesztik a sümegi várat, felújítják a keleti szárnyat és a Csabi-tornyot is. Nagyszabású várfelújítási beruházás kezdődik, már a kivitelezőt keresik – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő adataiból. A Veszprém és Somogy megyék határán található műemlék-épületegyüttes az elmúlt évtizedben már kapott jelentős restaurációt.

Az 1260-as években épült erődítmény a Balaton-felvidék egyik legismertebb vára, melyben rendszeresen rendeznek lovagi játékokat - írja a magyarepitok.hu.

sumeg
 
Az Árpád-korban megépített várat birtokosváltásokkal és háborúkkal fémjelzett évszázadok után 1713-ban felgyújttattak a Habsburg uralkodók. Az első régészeti feltárások az 1960-as években kezdődtek el. Most a sümegi erődítményben többek között rekonstrukciót végeznek el a keleti szárny udvari épületein 420 négyzetméteren, munkálatokat végeznek el a Csabi-tornyon, gyilokjárókat építenek az északkeleti oldalon, megemelik a ciszterna falát, kijavítják a veszélyes állapotú falköpenyeket, dolgoznak a szerpentinúton, valamint tereprendezést kap a várudvar is.
 
  • 1
  • 2
  • 3