2021. augusztus 5., csütörtök - Krisztina

Mikroemlékművet kapott Rejtő 14 karátos autója

karatHárom új darabbal gyarapodott a budapesti mikroemlékművek száma, melyek Erzsébetváros tereit díszítik. A Kolodko Mihály szobrászművész ötlete alapján született műfaj nem új Budapesten: Parlamenttel szemben Sajdik Ferenc rajzfilmfigurája, a Főkukac, a Várban a Kockásfülű nyúl, a Széll Kálmán téren pedig Mekk Mester figurájára csodálkozhatnak rá az arra járók.

Erzsébetvárosban eddig a K11 Művészeti és Kulturális központban Harry Houdini, a Dohány utcában pedig Herzl Tivadar elevenedett meg miniszobor formájában.

Augusztus végén 3 újabb alkotással gyarapodott a mikroszobrok száma, amelyek Erzsébetváros kiemelkedő személyiségeinek és jellegzetességeinek állítanak emléket.

Az új alkotások között van a New York-palota legendáját felelevenítő búvár szobor, a Bethlen Gábor téren elhelyezett Noé bárkája és a Hevesi téren Rejtő Jenő regényének legendás 14 karátos autója.

A New York Kávéház történetének egyik közkedvelt eleme, hogy a nyitás után állítólag Molnár Ferenc a kávéház kulcsát ünnepélyesen a Dunába dobta, hogy a kávéház soha többé ne legyen zárva. A mini emlékmű ennek a mítosznak állít emléket a Dohány utcában.

rejto

A kávéház közelében, egy tűzcsap formájú posztamensre egy kisméretű búvár („békaember”) került, aki egy, a saját arányaihoz képest jóval nagyobb méretű kulcsot – minden bizonnyal a New York Kávéház kulcsát – tartja a kezében.

A Noé bárkája miniszobrot a Bethlen téren, az Állatorvosi Egyetem közelében helyezték el, utalva ezzel a bárkán helyet kapott állatokra.

A szobor kialakítása lehetőséget ad arra, hogy az özönvíz végét jelző szivárvány is megjelenhessen: a bronz bárkán úgy alakította ki a művész az ablakokat, hogy azon a napfény (vagy annak hiányában akár egy telefon zseblámpa funkciójával előídézett fénysáv) „szivárvány” hatást keltsen.

Rejtő Jenő szülőháza közelében, a már meglévő kőpárkányra installálta Kolodko Mihály az írói életmű talán legismertebbé vált 14 karátos autóját.

Mivel az autó Rejtő művében 14 karátosként szerepel, ezért a bronz alapanyagot néhány helyen szimbolikus, időtálló aranyozással látta el a szobrászművész. A Rejtő könyvek idejét megelevenítő autó az ívelt kőpárkányra szerelve a gyorsaság, a száguldás képzetét kelti.

Forrás: turizmus.com

  • 1
  • 2
  • 3