2021. október 26., kedd - Dömötör

A teljes irodai állomány a 15 KKE országban meg fogja haladni a 30 millió m²-t 2021-re

excieedingbordersA címben szereplő előrejelzés a Colliers International “The ExCEEding Borders" irodapiaci jelentéséből olvasható ki. Az OGH hírügynökséghez eljuttatott piaci tanulmány 15 közép-kelet-európai ország trendjeit dolgozta fel.

 A 15 KKE ország közül a modern irodaterületek legnagyobb kínálatát Varsóban, Budapesten és Prágában regisztrálták, míg az új kínálat legnagyobb növekedését 2019 H1-ben Bukarestben. A legaktívabb bérlői szektorok az IT, tanácsadók, bankok és a BPO/SSC. Egyre több irodaépület büszkélkedhet rangos tanúsítványokkal, modern technológiai és ökológiai megoldásokkal és innovatívan megtervezett terekkel.

A jelentés 15 KKE ország irodapiacát elemzi: Albánia, Fehéroroszország, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna. A Colliers szakértői olyan adatokra koncentráltak, mint a teljes irodaállomány, bérbeadási és bérleti feltételek, üresedési ráták, folyamatban lévő építkezések területe és előrejelzés a következő évekre.

„A teljes modern iroda állomány a 15 KKE országban 2019 H1-ben elérte a 27 millió m²-t. Ebben az időben a fejlesztők 707,000 m²-t fejeztek be és jelenleg 3.7 millió m² építése van folyamatban. A modern irodaterületek legnagyobb kínálatát Varsóban, Budapesten és Prágában regisztrálták, míg az új kínálat legnagyobb növekedését 2019 H1-ben Bukarestben. Ugyanebben az időszakban a befejezett új irodaterületek mértékét tekintve a második helyen Szófia volt, és Varsó követte,”

– mondta Jędrak Dominika, Igazgató, Piackutatási és Tanácsadási Szolgáltatások, Colliers International.

A modern irodai projektek többsége az országok fővárosaiban vannak, ugyanakkor az irodapiac a vidéki városokban is fejlődik. 2019 első felében a 15 elemzett ország összes fővárosában a bérlők több mint 1,5 millió m² modern irodaterületet béreltek. A legaktívabb bérlői szektorok: IT, tanácsadók és bankok. A BPO/SSC szektor is dinamikusan fejlődik a 15 KKE ország többségében.

„Jelenleg az építés alatt lévő legtöbb modern irodaterület Varsóban, Budapesten és Szófiában van. Előrejelzésünk szerint 2021-ben a teljes irodai állomány meghaladja majd a 30 millió m²-t”

– tette hozzá Maroń Anna, Elemző, Piackutatási és Tanácsadási Szolgáltatások, Colliers International.

A balti országok – irodapiac aktív fejlesztése Vilniusban és jelentős számú projekt van folyamatban Rigában

Vilniusban az irodapiacon aktívan fejlődnek az új projektek. Az új modern kínálat tovább növeli a minőségi standardokat és nagyobb hangsúlyt helyez a fenntarthatóságra és az innovációra. Ez egybeesik a bérlők és a mai munkaerő szükségleteivel és elvárásaival, illetve új nemzetközi szereplők belépését eredményezi.

Az elmúlt hat és fél évben az irodapiac egyenletes aktivitást mutatott Tallinban, ami élénk keresletet és magas fejlesztői aktivitást eredményezett. Tallinban van Ülemiste City, a legnagyobb Okosváros a Baltikumban és a legnagyobb magántulajdonban lévő üzleti campus Észak-Európában.

Számos új projekt van építés alatt és elég sok projektet jelentettek be Rigában, többek között a The Pine irodaház áll tervezés alatt. Ez lesz az első irodaépület Rigában, ami teljes mértékben fából épül majd és az első a Baltikumban a LEED Platinum mellett WELL Building Standard minősítéssel.

Közép-Európa – az ipari ingatlanok felújítása modern irodaterekké az egyik piaci trend

Csehország és Szlovákia növekszik – 2019 első felében több mint 130,000 m² modern irodaterületre adtak megbízást Prágában és Pozsonyban. Piaci trendként említhető még, hogy a régi ipari ingatlanokat felújítják modern és vibráló irodai terekké. Az egyik példa erre a vegyes funkciójú Pradiareň 1900 projekt, a korábbi Pozsonyi Cérnagyár felújítása.

A KKE régióban az egyik legdinamikusabb piac Bukarest lett. Ez erősen összefügg a jó nyelvismerettel rendelkező, illetve a Nyugat-Európához képest jelentősen alacsonyabb költségeket jelentő munkaerő kínálattal.

Varsó szintén nagyon gyorsan fejlődik, körülbelül 40 irodaépület építése van folyamatban összesen több mint 830,000 m² területtel, ami jelentősen kitölti majd a kínálati hiányt a következő 24 hónapban. A legnagyobb projektek a The Warsaw HUB, a Mennica Legacy Tower és a Varso Place – a legmagasabb épület az Európai Unióban.

2019 H1 végén a teljes iroda állomány meghaladta a 3.6 millió m²-t Budapesten. A piacot továbbra is a bérbeadók irányították 2019-ben. A legnagyobb ügyletek bérlői általában az IT, pénzügyi, gyógyszeripari és állami szektorokból jöttek. A spekulatív irodai csőben építés alatt 404,000 m² van 2021-ig, amiből 95,000 m² irodaterület átadása várható 2019 végéig.

Ukrajna és Fehéroroszország – erősödik az együttdolgozó irodaterületek tendenciája

Kelet-Európában feléledt az irodai bérleti piac, mind a bérlők részéről, akik a munkahelyi körülményeiket fejlesztik régebbi irodákból újabbakba költözve és a fejlesztők részéről, akik új üzleti központok építését vagy tervezését kezdik. Meg kell, még jegyezzük, hogy az innovációs parkok aktív fejlesztése és a nagy coworking központok feltűnése a hagyományos irodaépületekben mutatja az együttdolgozó irodaterek felé történő elmozdulás tendenciájának a növekedését. Minszkben megépült az első olyan épület, ahol a multimédia rendszerek közvetlenül integrálva lettek a szerkezetbe.

Balkán – magas kereslet irodaterület iránt Belgrádban, Zágrábban, Tiranában és Podgoricában

2019 H1-ben a modern irodaterület kínálat Bulgária fővárosában 4%-os növekedést mutatott a teljes iroda állományban és elérte a 2,200,000 m²-t. A teljes bérbeadás 66,400 m² volt az első félévben. A fő szektorok a keresleti oldalon az IT és a kiszervezés voltak.

Szerbiában a jó minőségű modern üzleti ingatlanok iránti kereslet továbbra is magas összehasonlítva az elérhető irodaterületekhez. Belgrádban az iroda építés történelmi csúcson van, jelenleg több mint 180,000 m² van aktívan folyamatban. Zágráb és Tirana irodapiacait is erős kereslet jellemzi az ”A” kategóriás ingatlanok iránt és folyamatos az üresedési ráta csökkenése az új kínálat lassú átadása miatt.

Podgoricában az irodaterületek iránti kereslet jelentősen növekedett 2019-ben összehasonlítva a korábbi időszakokkal. Az üresedési ráta a városban körülbelül 10%. Az elmúlt évek stabil gazdasági növekedésével, Montenegró biztos, hogy továbbra is vonzani fogja a külföldi befektetéseket.

A teljes report ide kattintva letölthető.

  • 1
  • 2
  • 3