2021. szeptember 21., kedd - Máté

VÍZeum néven állandó tárlat nyílt a Duna Múzeumban

vizeumAz esztergomi múzeum új kiállítása közérthetően mutatja be a víz és a vízgazdálkodás világát. A tudás átadását a legmodernebb digitális technológia segíti. „Magyarország víznagyhatalom. Tavaink, folyóink olyan gazdaggá tesznek minket, hogy ezt természetesként éljük meg. De most kötelességünk tudatosítani ennek értékét is...

...hogy ne csak akkor értsük meg a víz értékét, amikor a klímaváltozás hatására már késő lesz” – mondta a megnyitó előtti köszöntőjében Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Szalkai Tímea, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az új kiállítás minden korcsoportnak párhuzamosan nyújt élményt és ismeretet, a legkisebbeknek szánt tartalmak, manuális elemek minden téma esetében megjelennek.

A tárlaton nincs ajánlott útvonal, mindenki szabadon járhatja körül a témákat képekkel, animációkkal és interaktív tartalmakkal annyi információt összegyűjtve, amennyi érdekli.

A kiállítás bemutatja a vízgazdálkodás múltját és jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, téma a folyók szabályozása, a hajózással kapcsolatos érdekességek, a klímaváltozás, a fürdés története. Külön rész foglalkozik a Balatonnal, az ásványvizekkel és a szódavízzel.

tarlat2

Felújították a régi tárlaton is kedvelt „vízgépet”, amely most fényekkel, narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle hasznosítását. Láthatók a vízhez kapcsolódó mesterségek is, mint a bolgárkertészek, a Duna-víz árusok, a faúsztatók, a vízimolnárok, halászok vagy az aranymosók, mivel a Duna kisalföldi szakasza Európa egyik gazdag aranymosó helye volt.

A kiállítás egyik különlegessége a hajózással foglalkozó rész, ahol dunai hajók makettjeit, történeti tárgyait vonultatják fel.

A látogatók számára pihenőhelyet alakítottak ki, ahol a terem két oldalfalán és a plafonon lévő kijelzőkön filmek, animációk futnak, valamint nyugalmat sugárzó fények és zene uralkodik.

Forrás: turizmus.com

  • 1
  • 2
  • 3