2021. október 26., kedd - Dömötör

Megújul a fonyódi Sirály Szálló

siraly3Megújul a fonyódi Sirály Szálló - jelentette be Hidvégi József, a település polgármestere Facebook oldalán. A polgármestert a szálló tulajdonosa a helyszínen tájékoztatta a hírről. A bejegyzés szerint nyertes pályázati forrás áll rendelkezésére, hogy újjáépítése után újra szállodaként üzemeljen a több mint száz éves épület.

Az információt a napokban a térség országgyűlési képviselője is megerősítette: „A tulajdonosa hamarosan teljesen újjá fogja építeni a Sirály szállót! Jelenleg szerződéskötés van és a kiviteli tervek készülnek. Pár hete nyert a tulajdonos pályázati forrást a felújításra, szép szálloda lesz belőle! Örüljünk annak, hogy hamarosan megújul!" - mondta Móring József Attila a Facebook bejegyzés tanulsága szerint.

siraly
A Sirály Szálló egy 1910-es képeslapon

A Sirály Szállót 1905-ben Zichy Béla gróf építtette. A szálló fő funkciója a felső középosztály kiszolgálása és a számára igényes szállás és szórakozási lehetőség biztosítása volt. A szállodarész mellett kialakításra került az éttermi, az italozó és a báli rész is, ahol jobbára tehetősebbek ütötték el az időt. A elkövetkezendő évtizedekben a helyi társasági élet központja lett, itt tartották például a híres fonyódi Anna-bált is. A szállónak rendszeres vendégei voltak a köztisztviselők és politikusok is - írja egy 2015-ös írásban a Szellemvárosok Blog.

A szállót 1963-ban átformálták, az akkori kornak megfelelő külsőt kapott, a báltermi részt pedig diszkóvá alakították. Az épület valamikor a kilencvenes évek közepén zárt be és azóta kihasználatlanul áll Fonyódon.

siraly2
A Sirály Szálló most

Forrás: turizmusonline.hu

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5